Gröt & Välling

När ditt barn är 6 månader brukar man redan ha börjat testa s k smakportioner av kanske lite potatis eller annan grönsak du gjort mos av. Beroende på hur ditt barn ätit av smakportionerna kan du gå vidare med gröt och välling som på sikt leder till att sluta amma.

Gröt

Gröt är en bra rätt att börja med då den innehåller mycket näring. Järn och zink är viktiga beståndsdelar för att ditt barn ska växa och att blanda i frukt med C-vitamin ger inte bara en god smak utan hjälper också kroppen tillgodogöra sig järnet. Det bästa jag hittat hittills är Hirs och torkade aprikoser. I receptet nedan ger den ett järninnehåll på ca 7 mg/100g helt i nivå med industrimaten.

2 dl vatten
3 msk Hirs krossade korn (eller hirsflingor)
4 torkade aprikoser blötlagda och mixade
1/2 tsk nyponskalsmjöl
1/2 msk osaltat smör (eller rapsolja)
Koka upp och låt sjuda ett par minuter.
När gröten är klar tillsätt nyponskalsmjölet.
Kör med stavmixer så gröten blir slät.
Tillsätt aprikoserna (som nu borde funka som sylt).

Du kan såklart ha i mer frukt eller annan frukt om du vill, men torkad aprikos har mycket järn i sig. Om du är osäker på alla ingredienser, läs om dom här: Ingredienser

Nyponskalsmjölet tillsätts med fördel när gröten är färdig då för mycket upphettning gör att C-vitaminerna försvinner.

Se vad enkelt det är att laga din egna gröt helt själv. Glöm inte bort att du kan både kyla och frysa gröten för senare konsumtion, så gör gärna större satser så blir det lättare.

Välling

Det är faktiskt bara i Sverige vi ger våra barn välling. Jag har själv svårt att se vad man skulle ge istället, men utomlands ger man olika typer av mjölkersättning sk follow-on milk. Min dotter har mest spottat och fräst vid alla välling-försök. Här är ialla fall ett recept på en mild välling. Du kan såklart byta ut mjölet mot ett annat samt tillsätta frukt för att få mer järn i när ditt barn blir äldre.

2 dl vatten
1,5 msk majsmjöl
1/2 tsk nyponskalsmjöl
1/2 msk rapsolja eller osaltat smör
Koka upp under omrörning och låt sjuda ett par minuter. Låt svälla och svalna ett par minuter.

 

33 svar på ”Gröt & Välling

  1. Hej,
    Har läst någon stans att det inte är bra att hetta upp c-vitamin källan (i detta fallet nyponskalsmjölet). Har du läst om det? Så kanske tips att strö på detta mjöl efteråt och röra om.

    • C-vitamin (eller askorbinsyra) är känslig för långvarig varmhållning eller upprepad uppvärmning varför det oftast är rätt kasst med C-vitaminer i varm mat från centralkök. Så jag har resonerat som så att under den korta tid man kokar gröten och kanske värmer den en gång efteråt ändå ger en boost. Om man sen tillsätter min favorit torkade aprikoser efteråt så har man rätt mycket C-vitamin där också.

        • Det stämmer! Precis som du kan läsa i receptet ovan. Trist att du inte har tillgång till osvavlade aprikoser. Har du testat att fråga i affären? Du är ju trots allt deras kund. Annars kanske du har någon hälsokostbutik där du bor. De brukar ofta ha osvavlade aprikoser. Lycka till!

          • Det finns osvavlade aprikoser på Konsum (Änglamark) och Willys (Garant). Jag har provat båda :-)

  2. Är man skeptisk till nyponskalsmjölet och upphettning går det enkelt att strö på nyponpulver ovanpå gröten :)

  3. Hej! Intressant sida och roligt med ett recept på babygröt som alternativ till industrigröten! Det har jag letat efter… Hur resonerar du kring gluten? Eftersom SLV så starkt rekommenderar gluten i mindre mängder när bebisen fortfarande ammas tänker jag att det är rätt bra att ha det i gröten, men det kanske räcker med att blanda i lite veteflingor?

    • Vi resonerade som så att undvika gluten i maten och gav istället smörgåsrån ibland. Efter ett tag (runt 10-12 mån) gick vi över från hirs till havre istället som innehåller lite gluten och i den vevan gav vi också bröd. Allt för att introducera det långsamt. Om du vill ha mer gluten i gröten kan du ju använda ett annat spannmål, som dinkel, råg eller vete. Själv hade jag nog valt dinkel då det har lite mer järn i sig. Men hirs och havre har annars bättre järnvärden, det var därför vi körde på det i gröten.

      • Hej,
        Jag har en son med glutenintolerans, en kommentar:
        Hirs är glutenfritt, en grässort egentligen.
        Havre är glutenfri i sig men kan “förorenas” av andra gluteninnehållande kornsorter under skörd (samma maskiner) och hantering. Finns glutenfri havre att köpa i mataffären.

  4. Hej! Jag har provat att göra välling på bovetemjöl, vatten och havredryck. Är det något du provat? Tror du det är sämre än ditt recept näringsmässigt? Jag är helt på din linje när det gäller mat till barnen. Men man blir lätt lite nojjig över näringsinnehållet pga alla påtryckningar om att ge industrivälling och gröt…
    Med vänlig hälsning, Johanna

    • Generellt tycker jag gröt är bättre än välling då i grunden välling är utspädd gröt. Men behöver man ge något flytande exempelvis vid nattning skulle jag rekommendera ersättning (givetvis beroende på ditt barns ålder) eftersom det är ersättning för amning. Välling är inte det.
      För egen del gick vi över till mat runt 10-12 månaders ålder och körde gröt morgon och kväll (innan nattning) enligt det recept du ser ovan. Vi bytte så småningom hirsen mot havre då det har mer järn men även lite gluten i sig.

      Jag har aldring använt bovete, men vet flera som gör det. Oftast använder jag miljomat.se för att kolla näringsvärden. Här är länken för Bovete. Som du ser är det mindre järn i Bovete än i Hirs och Havre. Men jag tror det är bättre än det recept jag har för välling, som mer är ett komplement till ersättning eller amning och dessutom snäll mot magen.

  5. Hej! Jag har en dotter som på 6 månader och 1 vecka som jag ammar. För några veckor sedan började vi introducera hemgjorda grönsaks puréer som hon gärna äter. Eftersom jag precis har börjat jobba så får hon “fortsättnings mjölk” av märket Nutricia (vilket är väldigt vanligt här i Holland där jag bor). Eftersom jag har chans att komma hem och amma på lunch rasten får hon 1 flaska 3 gånger i veckan av denna mjölk. Även om det funkar bra så är jag skeptisk när jag kollar på den långa innehålls förteckningen. Min fråga är nu om jag kan laga egen “fortsättningsmjölk” som vällingen du rekommenderar ovan?
    Mvh,
    Ulrika

    • Oj, det var en svår fråga.

      Jag tror inte du kan laga fortsättningsmjölk själv, eller snarare, jag kan för lite om det. För egen del lagade vi gröt istället. Men vad är huvud ingredienserna i fortsättningsmjölken?

  6. Hej
    Jag väldigt tacksamma för denna sida. Det är inte helt lätt att bli säker att mitt barn får i sig rätt mängd järn när alla trycker på om att ge industri gröten. Jag vill laga mitt barns mat själv så jag vet att det är bra mat. Så jag har funderat lite på det här med järn i gröten. Jag undrar om jag skulle kunna använda mortlade pumpakärnor och havre med önskad frukt. Har du någon aning om det inte är bra för barn att äta pumpa frön?

    • Tack för kommentaren! Jag tycker själv det är synd att det blivit så att det är industrins mat som är standard när det egentligen borde vara tvärtom. Det är ju ingen idag som kan tycka att färdigmat för vuxna till alla mål är en bra idé, så hur kan det vara det för barnen? Det där med pumpafrön går utmärkt att ge till sitt barn. Jag skulle kanske inte börjat med det utan introducerat det lite senare runt 10 månaders ålder. Det är dessutom en riktigt bra järnkälla. Glöm inte bort att göra gröten i en gjutjärnsgryta. Det kommer lite extra järn den vägen också.

  7. Hej! Jag undrar om skrädmjöl (som innehåller 5.3mg järn/100g, enligt Saltå Kvarn) är ett bra mjöl att använda i vällingen? men majsmjöl är kanske mildare?

    • Det är många som gillar skrädmjöl som ju görs på rostade havrekärnor. I början skulle jag själv välja något annat som hirs eller majsmjöl för att sedan byta (upp?) till havre när ditt barn är äldre (ca 10 mån).

      Men du märker nog när ditt barn är redo för nästa steg.

  8. Hej!
    Tack för bra tips på alternativ gröt. Jag har svårt för att hitta krossade hirskorn. Går det att använda hirsflingor eller är det bättre att krossa hela korn själv?

  9. Hej. Tänkte prova receptet för gröt, men förstår inte riktigt …ska jag tillsätta nyponskalsmjölet efteråt eller ska det koka med ? :). Tack för en bra sida!

    • För att C-vitaminerna ska bevaras är det inte bra att koka nyponskalsmjölet. Blanda i det när gröten är färdig att servera.

  10. Hej! Tack för en bra sida. Jag har tänkt göra er gröt. Jag känner mig osäker på hirsen. Jag hittar bara hirs från Saltåkvarn och hirsflingor från risenta. Jag hittar inga krossad hirs. Kan jag använda de andra? På förpackningen står att det ska kokas för att få bort bitterheten. Ska det göras en gång innan de används i din gröt? Mvh Malin

    • Det går bra att använda hirsflingor också. Ska uppdatera receptet så det inte blir missförstånd.

  11. Hej!
    Vilken bra sida jag kom till! Ang gröten, funkar det med hirsflingor istället?
    Mvh!
    Fanny

    • Det går fint några dagar i kylen och det går ju ännu längre i frysen!
      När man börjar med gröt för en liten räcker det att fylla en isbricka med gröt så har du lagom portioner att börja med.
      Allt eftersom ditt barn blir större så kommer du få laga större satser eller bara göra det oftare.
      Nu är min yngsta 10 mån så då brukar vi göra 1dl havre åt gången som räcker till 2-3 mål (oftast frukost, ibland lite innan nattning).

      Lycka till med lagandet!

  12. Hej

    Såg att hälsokosten även hade hirsmannagryn som i och för sig ska kokas i någon sorts mjölk. Skulle du hellre
    Använda hirs flingor för att göra gröt att börja med till liten 5-6 mån.

  13. Hej,

    Jag har en 4,5 månaders. Kan jag börja ge denna gröt till honom som små smakportioner för att den öka vid 6 månaders?
    Samma med vällingen?
    Tack

  14. Hej!
    Jag har läst på om industrigröt och även om hemlagad gröt men är så förvirrad. Min dotter är 7 månader gammal och än har inte ätandet kommit igång på riktigt. Hon äter i mkt små portioner och jag har hittills gett henne hemlagad gröt innehållande hirs, bovete, nyponmjöl, pumpafrön kattinplommon/aprikos.
    Palttunnbröd har jag inte gett henne för att vi inte äter det. Jag känner mig så osäker och rädd kring intaget av tillräcklig järn så att jag tom funderat på att ge henne industrigröt. Hur ska jag göra för att hon ska få rätt mängd järn utan Palttunnbröd och utan industrigröt. Några tips och råd? Är receptet som står på denna sida tillräcklig när det gäller järnintaget?

  15. Hejsan, tack för intressant recept! Funderar på aprikoserna – jag har en 7.5-månaders, och jag gör gröt ungefär som ditt recept, men tycker att det blir kväljande sött i en liten bebisportion med ens en aprikos. Jag kokar och mixar aprikoserna till mos och ger ca en tesked mos (typ 2/3 aprikos kanske) per portion. Fyra hela låter omöjligt sött! Eller? Har ni kommit på något sätt man kan göra det mindre sött? Koka i mycket vatten kanske? Skulle gärna öka mängden.

    • Hej Lisa!

      Det där med smaker är väldigt individuellt. Är det du som tycker det är sött eller din bebis? Det finns ju flera bra järnkällor förutom aprikoser, som exempelvis katrinplommon men också palttunnbröd. Då kan du blanda med aprikosen eller helt ersätta den beroende på vad din bebis gillar.

      Mjällom gör ett palttunbröd som vi mixade så de blev som ett mjöl vi tillsatte gröten. Det behövs inte så mycket för att få tillräckligt med järn (ca 5g på en deciliter gröt).

      Lycka till!

Lämna ett svar till Catharina Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>