Mormors fiskgryta (babystyle)

mormors
Posted 2012-05-28 by Jens Ljungkvist
Min mormors enkla fiskgryta med vitfisk, tomat och dill.

Ingredienser

  • 400 grams Torsk eller Kolja
  • 1 halv Purjolök
  • 1 paket (ca 40 g) hackad Dill
  • 1 burk Krossade tomater Saltå kvarn gör burkar utan tillsatt salt
  • 1 tesked Osaltad buljong
  • 2 dls Vatten
  • Osaltat smör eller rapsolja
  • Vitpeppar

Beskrivning

Detta recept lagas i normala fall med musslor, spad och fiskbuljong. Men dessa ingredienser är borttagna i denna version.

Fisken kan antingen vara färsk eller fryst (ett block rekommenderas). Dill kan också vara färsk eller fryst men se till att den är hackad.

Börja med att skiva purjolöken och lägg i olja och/eller osaltat smör i en gjutjärnsgryta. När fettet börjar bli varmt lägger du i purjolöken och fisken ovanpå. Häll dillen över fisken och därefter tomaterna. Lägg i buljongen tillsammans med vatten så fisken precis täcks (du kan så klart ha mer tomater i om du föredrar det istället för vatten). Peppra efter smak.

Låt grytan puttra på mellanvärme tills fisken är klar vilket varierar beroende på om fisken var färsk eller frusen. Om den var färsk tar det ca 10 minuter.

TIPS:
Om du är lat (som jag) går det också bra att dryga ut grytan och fånga upp all sås som bildas genom att också hacka ner potatis, eller annan rotfrukt som mosas lätt och koka det med grytan.