Ingredienser

Du kanske inte känner igen alla ingredienser i recepten. Därför går vi igenom några här:

Hirs

Rikt på mineraler som kisel, magnesium, fosfor, kalium, järn och fluor. Naturligt glutenfritt. Är dessutom ett av de äldsta sädesslagen och man tror att hirs var det första spannmål som kultiverades av människan. Finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer eller i hälsokostbutiken.

Havre

Rikt på B, E-vitaminer och järn. Det innehåller också vattenlösliga fibrer, sk betaglukaner, som kan sänka en måttligt förhöjd kolesterolhalt men innehåller gluten. Finns i de flesta livsmedelsbutiker och väldigt ofta som KRAV-märkt produkt. Välj inte en variant med tillsatt fiber.

Torkad aprikos

Är en god järnkälla. Järn är en viktig mineral för bla syresättningen av blodet. Köp helst osvavlade torkade aprikoser som dessutom är KRAV-märkta. Finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer eller i hälsokostbutiken.

Nyponskalsmjöl 

Tillverkas genom malning av mogna och torkade nyponskal som innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter. C-vitamin gör att kroppen lättare kan tillgodogöra sig järnet i maten och är därför perfekt att tillsätta i gröt och välling. Finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer eller i hälsokostbutiken.

Krossade tomater

Saltå kvarn är en av få tillverkare jag hittat som gör krossade tomater utan att tillsätta salt (finns även i Coop Änglamark) som i stort alla andra tillverkare gör. Det kanske inte skadar med en normal burk ibland, men det skadar ju inte heller att denna sort även är ekologisk. Finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

Osaltad buljong

Buljong är ju en räddare om du vill göra dina grytor lite mustigare. Du kan också göra egen buljong eller fond om du vill ha koll på allt innehåll men det finns faktiskt osaltad buljong. Det betyder ju inte att det inte finns något salt i den osaltade buljongen. Men det är försvinnande liten mängd och den är där helt naturligt. Finns oftast i hälsokostbutiken.

4 svar på ”Ingredienser

 1. Jättebra! Saltå kvarn är väl de enda som säger sig ha bisfenolfria konserver också? Vet inte hur det är med Änglamarks pappförpackningar?

  • Hej!

   Saltå Kvarn säger att deras burkar har en lack invändigt som innehåller Bisfenol och trots upprepade analyser har man inte funnit någon Bisfenol i själva produkten. Men de har kommit överens med sin producent att de ska gå över till burkar utan Bisfenol ändå, vilket kommer ske inom en eller ett par månader.
   Coop svarar att de slutat samarbeta med sin leverantör av ekologiska tomater på burk och kommer ersätta burkarna undan för undan med en produkt i tetraförpackning.

 2. Fast… Innan man höjer Saltå kvarn till skyarna så kanske man skall ta en ordentlig titt på deras “biodynamiskt odlade” produkter. “Biodynamisk odling” är inte detsamma som “ekologisk odling.”
  Biodynamiska preparat kan jämföras med allternativmedicinens homeopati där man spär ut saker tills dess att man kan ifrågasätta om vi pratar om verkan eller placeboeffekt.
  “I seminariet som hölls år 1924 introducerade Steiner åtta preparat att använda istället för konstgödsel.[4][1] Preparaten ska enligt Biodynamiska Föreningen ge växterna egenskaper som vitalitet, förnimmelseförmåga, kraft, förnuft, mognad och förmåga att övervinna.[4] De flesta preparaten är växter som tillreds eller komposteras i kohorn eller andra djurdelar.[4][1] Kohorn anses av antroposoferna vara extra bra på att ansamla kosmiska krafter.[5] Preparaten tillsätts i mycket små mängder i det gödsel som sedan används i jordbruket.” (Wikipedia)

  Dvs. att det inte finns någon garanti för att den gödsel man använder innehåller mindre tungmetaller än gödsel som andra producenter använder.

  • Det har du rätt i, men jag tror alla gör vad man kan.
   För egen del har jag nöjt mig med att minska tillsatser i maten, därmed nöjer jag mig med KRAV-märkt. Men antroposofin, som du nämner, går ofta längre och så även på andra områden än just mat. Syftet med denna sida är att introducera föräldrar till vetskapen om att man kan laga egen mat. Man måste inte köpa den barnmat som industrin producerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>